W jaki sposób założyć firmę cateringową? Pomysł na biznes

Własne przedsiębiorstwo cateringowe to sposób na biznes, o którym ostatnio coraz częściej się mówi. Nic dziwnego – jest to całkiem lukratywne zajęcie. Polacy z roku na rok coraz to więcej pieniędzy przeznaczają na zakup gotowych potraw, miast przygotować je samodzielnie. Równocześnie panuje też moda na zdrowe żywienie. Na rynku nie brak przeto klientów. Co więcej, aby założyć własny catering nie trzeba wielu formalności.

Catering dla firm
Przed założeniem wyżej wspomnianej firmy warto sprawdzić zapotrzebowanie na rynku (proponowane wyroby, opłaty), zaś w następnej kolejności zastanowić się nad biznesplanem. Po przygotowane posiłki sięgają głównie młodzi ludzie (19-24 lata) z dużych miast. W większości wypadków są to panowie.

Jeśli zaintrygował Cię niniejszy tekst, to szybko zobacz także ten link – ta treść (http://fmk.pl/piora-slimakow/) także będzie dla Ciebie godna uwagi.

Może warto pomyśleć o zdrowej, smakowitej kuchni dla mężczyzn? Nie jest to jednakże jedyne wyjście – z takich usług korzystają także przecież szkoły, prywatne instytucje, organizatorzy konferencji jak też szkoleń, jak również konkretne grupy: cukrzycy, weganie, osoby będące na diecie, alergicy, sportsmeni, panie w ciąży. Opcji jest wiele. Kiedy znajdziesz niszę jak też przypuszczalnych klientów, pomyśl nad biznesplanem – przekalkuluj jak wiele pieniędzy będziesz potrzebować na uruchomienie interesu, jak szybko inwestycja Ci się zwróci jak też skąd będziesz brał towar. Zastanów się także nad jadłospisem, lokalem jak też dystrybucją. Biznesplan pomoże ci w kierowaniu biznesem oraz w pozyskaniu dotacji z Urzędu Pracy albo kredytu w banku, jeśli nie posiadasz budżetu na początek.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na omawiany wątek, to znajdziesz je z pewnością pod linkiem (https://franklincovey.pl/rozwoj-kompetencji-pracownikow/), gdzie są one niezwykle szczegółowo opisane.

W tym roku nie warto liczyć na subwencję z Unii – wsparcie finansowe przewidziano dla firm inwestujących w innowację i badania naukowe – PREEMIER SP. Z O.O..

zespół cateringowy

Autor: www.audio-luci-store.it
Źródło: http://www.flickr.com
W przypadku jednostki cateringowej lokalizacja nie jest najistotniejsza – dania będą przecież dostarczane do domów konsumentów. Lokal może znajdować się na krańcach miejscowości, pod warunkiem jednak, że będzie stamtąd wygodny dojazd. Lokal, w którym będzie się przygotowywać dania, powinien spełniać wymagania sanepidu. Tyczy się to również domowej kuchni, jeżeli za siedzibę prowadzenia działalności gospodarczej wskaże się własne mieszkanie. Sanepid wymaga m.in., by w pomieszczeniu znajdowała się umywalka z gorącą i zimną wodą, zaś blisko umywalek mydło w płynie oraz środek do dezynfekcji i ręczniczki.