Odpowiednia jakość żywności jest niezwykle ważna w gastronomii, ponieważ od niej tak naprawdę zależeć będzie zdrowie zjadających posiłki osób. W praktyce to dotyczy każdej placówki oferującej przygotowane potrawy, zarówno restauracji i barów, jak również szkolnych stołówek.

Źródło: http://www.flickr.com
W tych ostatnich kwestia jakości jest szczególnie ważna, bowiem dotyczy małych dzieci, które są wrażliwe na różne czynniki. W rozumieniu potocznym jakość to przede wszystkim odpowiedni wygląd i smak oferowanych posiłków, ich przyjemna konsystencja i zapach. Lecz jakość to również niewystępowanie chorobotwórczych drobnoustrojów i najróżniejszych chemicznych związków, jakie mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia. W sprawie jakości należy również wspomnieć o wartościach odżywczych, jakie będą miały oferowane potrawy.

Źródło: http://www.flickr.com
Aby zapewnić należyty poziom żywienia zbiorowego, od 2006 roku placówki oświatowe muszą posiadać haccp w szkole. HACCP to zbiór kilku praktyk, mających regulować zasady przetwarzania i przechowywania jedzenia w taki sposób, żeby nie stanowiło to zagrożenia dla spożywających posiłki. Haccp w małej gastronomii obejmuje wszystkie etapy, od kupna surowców pochodzących tylko ze sprawdzonych źródeł, poprzez przechowywanie ich w odpowiedni sposób aż po przygotowanie gotowych potraw i ich wydawanie.
Szczególny nacisk jest tutaj kładziony na kwestie związane z zabezpieczeniem przed rozwojem chorobotwórczych bakterii, które czasami są bardzo niebezpieczne.
Jeżeli masz chęć odkryć więcej danych na omawiany temat – odsyłam do linka (http://www.ehsbiznespartner.pl/), gdyż w tamtym miejscu są cenne fakty opisujące przedstawiany wątek.
br>
Zaintrygował Cię ten wpis? Jeśli tak, to bez wahania sprawdź także ten link. Pokrewne informacje znajdziesz również tutaj erp wdrożenia.
Dlatego też należy narażone na rozwój bakterii składniki przechowywać tak, aby zminimalizować możliwość ich wystąpienia.